Gemeente Eemsdelta

Betrouwbare opkomstcijfers binnen een paar minuten

De herindelingsverkiezing van de gemeente Eemsdelta krijgt een bijzondere vermelding in de historie van het Nederlands staatsrecht. Het is namelijk de eerste verkiezing die plaatsvindt in coronatijd. Mede dankzij de MijnStembureau app van Procura verliep alles vlekkeloos.

Met ingang van 1 januari 2021 worden de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum samengevoegd tot één nieuwe gemeente: Eemsdelta. In de voorbereidingen naar de herindelingsverkiezing op 18 november 2020 nam Procura een hoop werk uit handen. Als IT-partner van de drie samenwerkende gemeenten implementeerde zij onder meer de software Procura Verkiezingen om ambtenaren voor, na en tijdens de verkiezingen te ontzorgen.

De herindelingsverkiezing is inmiddels achter de rug. Senior medewerker Burgerzaken Wilhelm de Vries kijkt terug op een geslaagde dag. “MijnStembureau app is een praktisch hulpmiddel waarmee je als gemeente veel tijd bespaart en de stembureauvoorzitters ondersteunt.”

“MijnStembureau app is een praktisch hulpmiddel waarmee je als gemeente veel tijd bespaart en de stembureauvoorzitters ondersteunt.”

Wilhelm de Vries, Senior medewerker Burgerzaken

Uitgebreide test

Twee weken voorafgaand aan de herindelingsverkiezing werd de app uitgebreid getest door acht stembureauvoorzitters. Dankzij de hand-out en een PowerPointpresentatie met instructie en installatie van MijnStembureau app verliep dit heel soepel. Zo wisten de voorzitters in tien minuten tijd de fictieve zitting van het stembureau te testen. Om 19.00 uur werd het stembureau aangemeld. Vijf minuten later was de tussentijdse opkomst binnen en om 19.10 uur kon de voorlopige uitslag op partijniveau worden gemeld, waarna het stembureau werd afgemeld.

Rap tempo

De gemeentelijke herindelingsverkiezing vond op woensdag 18 november plaats en diezelfde dag werd ook de app in de praktijk gebracht. Vanwege corona lag deze verkiezing onder een vergrootglas. Bestuurders, zowel lokaal als landelijk, waren zeer geïnteresseerd in de opkomstcijfers. De Vries: “Dat we deze in rap tempo konden doorgeven, maakte de dag extra geslaagd. Met de voorzitters was afgesproken dat ze om 10.00 uur, 14.00 uur en 17.00 uur de opkomstcijfers zouden doorgeven. Tot mijn verrassing kregen we binnen zes minuten na de afgesproken tijdstippen de gegevens door. Het bureau Verkiezingen kon deze dus ook snel publiceren.”

Provincie:
Groningen
Aantal inwoners
Ca. 46.000

Meer referenties…

Gemeente Velsen

Niels van Huijssteden is ruim 17 jaar Projectleider Verkiezingen bij de gemeente Velsen. Tijdens de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023 gingen wij langs bij de gemeente en vroegen wij Niels naar zijn ervaring met Procura.

Gemeente Land van Cuijk

Toen de vijf voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave fuseerden in de grote gemeente Land van Cuijk zochten ze een manier om hun verkiezingen centraal en gestroomlijnd te laten verlopen. Dit is hoe Land van Cuijk grip kreeg op hun herindelingsverkiezingen met Procura. 

Gemeente Ermelo

Ook kleinere gemeenten moeten tijdens verkiezingen gebruik kunnen maken van de nieuwste software en het hun stembureauleden en zichzelf zo gemakkelijk mogelijk maken.