Toegankelijkheid bij verkiezingen

Tegenwoordig zijn wij bij Procura 365 dagen per jaar met verkiezingen bezig, zodat wij iedere gemeente volledig kunnen ontzorgen. Wij staan voor, tijdens en na de verkiezingen voor gemeenten klaar met gedegen advies, de juiste software, verkiezingsdrukwerk en met materialen voor de inrichting van stemlokalen.

Bij de organisatie van verkiezingen door gemeenten is toegankelijkheid een belangrijk thema. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er ongeveer twee miljoen Nederlanders waarvoor stemmen niet zelfstandig kan vanwege een beperking. Om te zorgen dat mensen met een lichamelijke of visuele beperking of mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen zo zelfstandig mogelijk hun stem uit kunnen brengen, zijn er een aantal zaken in en om het stembureau geregeld. Daarnaast zijn er ook diverse hulpmiddelen aanwezig.

Procura adviseert gemeenten graag hoe wij kunnen ondersteunen bij het bevorderen van toegankelijkheid. Hieronder lichten wij een tipje van de sluier op:

In aanloop naar de aankomende verkiezingen kunnen gemeenten scholen, taalhuizen of zelfs burgers aan de balie voorzien van het kwartetspel ‘VERKIEZINGEN, wat weet jij er eigenlijk van’ dat Procura ontwikkelde. Ons kwartetspel leert spelenderwijs grip op de woorden te krijgen die te maken hebben met verkiezingen.

Op de dag van stemming begint toegankelijkheid al buiten het stembureau. Bijvoorbeeld met materialen die stemmers de weg wijzen. Denk aan beachflags of een straat V-standaard waar ‘STEMBUREAU’ op staat.

In het stemlokaal hangt een vergrote kandidatenlijst. Voor het uitbrengen van de stem in het stemhokje kan de vergrote kandidatenlijst nog geraadpleegd worden. Goede verlichting in de stemhokjes zorgt dat kiesgerechtigden het stembiljet goed kunnen lezen. Voor mensen met een visuele beperking is er op het stembureau bovendien een leesloep met verlichting aanwezig. Ook zijn er gemeenten die gebruik maken van een stem-mal. Procura levert ongevouwen stembiljetten aan gemeenten die de stem-mal gebruiken, omdat deze beter in de stem-mal passen. Het assortiment van Procura voorziet ook in braillelijsten en lijsten in gesproken vorm.

Naast de standaard stemhokjes waarbij het planchet in hoogte verstelbaar is, bieden wij voor een nog betere toegankelijkheid ook extra lange (1,5 m) en brede (1,5 m) stemhokjes.

Benieuwd wat Procura op het gebied van toegankelijkheid voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Bekijk ook eens..