In gesprek met Consultant en Product Owner Maarten van der Veer

In gesprek met Maarten van der Veer:

Gaat het op tv alleen over de rode kleur van de potloodjes, dan hebben we het goed gedaan!

Hoe organiseren gemeenten zo soepel mogelijk hun verkiezingen? Dat is de vraag waar Maarten van der Veer zich iedere dag over buigt. In zijn dubbele rol als Consultant en Product Owner is hij verantwoordelijk voor Procura Verkiezingen: de applicatie waarmee gemeenten hun verkiezingen gestroomlijnd kunnen organiseren. In dit interview lees je alles over zijn dubbelrol, ontzorging van gemeenten en hoe zijn gemiddelde dag, na zijn onmisbare kop koffie, eruitziet.

Maarten van der Veer komt uit Wageningen en werkt al sinds 2009 voor Conxillium. Oorspronkelijk werkte hij bij GeoTax, maar intussen vervult hij de Consultant en Product Owner rol bij Procura. Zijn functie kan hij zelfstandig uitvoeren. Dat is dan ook precies wat hij zo leuk vindt aan Procura. Evenals natuurlijk het kleine team, waarbinnen iedereen zijn eigen vakgebied heeft en nauw met elkaar samenwerkt.

Maarten, kun je meer vertellen over jouw dubbele rol bij Procura?

“De verkiezingen kun je zien als procesgestuurd seizoenswerk: ik werk toe naar een bepaalde dag. Tot aan en op die dag ben ik als Consultant voor de verkiezingen bezig. Maar als de verkiezingsdag voorbij is, is die rol tot aan de voorbereiding van de volgende verkiezingen niet meer nodig. De input die ik heb gekregen in de aanloop naar de verkiezingen kan ik wel inzetten om onze software vervolgens te verbeteren. Daarom ben ik bij Procura zowel Consultant als Product Owner van de software.

In de praktijk houdt dit in dat ik gemeenten help bij het organiseren van hun verkiezingen en alles daaromheen. Zo assisteer ik hen bij het gebruik van de applicatie, maar help ik hen ook bij het tackelen van uitdagingen rondom de verkiezingen door samen de vele mogelijkheden binnen Procura Verkiezingen te verkennen.

Tegelijkertijd zie en ervaar ik wat er op de werkvloer gebeurt, wat gemeenten van plan zijn en waar mensen op vastlopen. Als Product Owner gebruik ik die input om samen met de ontwikkelaars de applicatie de rest van het jaar te verbeteren, zodat de gemeente het jaar erop hopelijk nog beter kan werken met onze software oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan de optie om stembureauplattegronden toe te kunnen voegen, of Procura Verkiezingen automatisch een complete indeling te laten maken voor de meest geschikte personen per positie.”

Hoe ontzorg jij gemeenten als consultant & product owner?

“Bij de meeste gemeenten werken ze met processen die al decennialang bestaan. Maar de techniek verandert natuurlijk razendsnel. Ik probeer gemeenten daarom te helpen met uitdagingen die ontstaan rondom de verkiezingsperiode. Dit kunnen applicatievragen zijn, maar het kan ook verder gaan dan dat.

Het kan erg helpen om de gebruikte verkiezingsprocedure eens kritisch te bekijken:

  • Waar zijn we mee bezig?
  • Wat is het beste proces om mee te werken?
  • Hoe kunnen wij meer uit de applicatie halen?
  • En hoe kunnen wij ons verkiezingsproces verbeteren?

Vanuit een procesondersteunde rol probeer ik ze daarbij te helpen en tevens de vraag te beantwoorden: ‘Hoe zorg je er als gemeente voor dat de software oplossingen zo zijn ingericht dat het aansluit bij hoe jij wilt werken?’.

Als ik langsga, dan laat ik de vele mogelijkheden van de software oplossingen zien en hoe deze kunnen ondersteunen bij het efficiënter maken van de verkiezingsperiode. In sommige gevallen help ik bij een specifieke functionaliteit. Maar vaker lichten we het volledige verkiezingsproces van A tot Z door.

Daarnaast bieden we hulp op afstand. Zo proberen wij gemeenten meer wegwijs in onze software te maken door in goede informatieverstrekking te voorzien. Die informatie delen we via de software, maar ook via onze drukbezochte webinars.

Uiteindelijk is mijn doel om de gemeenten weer zin te laten hebben in hun verkiezingen. De ontzorging zit in het maximale uit onze software oplossingen en verkiezingen te kunnen halen. Allereerst vanuit mijn adviesrol, en daarna vanuit de Product Owner rol om te focussen op daar waar de applicatie nog verbeterd kan worden. Vertellen, luisteren en verbeteren, zo kun je mijn rol wel samenvatten.”

Benieuwd wat we nog meer doen? Lees hier hoe Projectmanager Verkiezingen Astrid van Leeuwen zich inzet voor gestroomlijnde verkiezingen.

Hoe ziet een dag bij een gemeente eruit?

“Mijn dag begint natuurlijk altijd met koffie, waarna ik samen met de gemeente inlog op de omgeving van de gemeente en ik de mogelijkheden van onze software laat zien. De gemeente weet dan wat er allemaal mogelijk is en kiest dan de software oplossing die het best bij het verkiezingsproces van de gemeente past. Uitgangspunt is daarbij dat het verkiezingsproces van de gemeente leidend is en de programmatuur zich daaraan aanpast. Wel probeer ik de gemeente te adviseren. Met de moderne technieken is veel mogelijk. Sommige tijdrovende taken kunnen nu door nieuwe software oplossingen veel handiger en efficiënter.

Tijdens het bezoek richt ik de applicatie in conform de wensen. Zodat zij, als ik weer weg ben, ook het gevoel hebben dat ze het zelf kunnen oppakken. Ik laat de applicatie dus daadwerkelijk zien en klik rond met ze, waarbij mijn doel niet alleen is om de software te laten zien, maar ook de relatie tot het organiseren van de verkiezingen. We beginnen bij het begin: ‘Je begint met het organiseren van de verkiezingen…’ en stapsgewijs lopen we dan door de applicatie heen.

De grootste uitdaging bij het organiseren van verkiezingen is het foutloos oppakken ervan. Er zitten behoorlijk wat variabelen in, zoals stembureauleden, de afdeling communicatie, ICT die de techniek moet regelen, en je wilt dat het vlekkeloos gaat. Dat is dan ook waar we bij Procura het meest mee bezig zijn. Uiteindelijk hebben wij hetzelfde belang als de gemeente: zorgen dat journalisten alleen maar over de kleur van de potloodjes praten op het nieuws. Als dat gelukt is, weten we zeker dat alles goed is gegaan.

Wat ik verder tijdens zo’n dag bij de gemeente doe, is langslopen bij ICT. Onze applicatie draait in de cloud, wat inhoudt dat gemeenten er verbinding mee moeten maken. Maar dat kan alleen via het gemeentelijk netwerk. Daarom ga ik waar nodig bij de ICT afdeling langs om te bespreken hoe zij dat kunnen regelen. In dat geval is de koppeling altijd snel gerealiseerd. Met direct persoonlijk contact zijn koppelingen vaak snel te regelen. Maar doe ik dat niet, dan heb je kans dat de verbinding niet gelegd wordt omdat het team met openstaande vragen zit. En dan zit degene die de stembureauleden moet indelen vervolgens met de handen in het haar. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Welke nieuwe ontwikkelingen zie jij in jouw rol als product owner?

“Als de overheid ooit besluit met digitaal stemmen te starten, dan is het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties om daarover het woord te voeren. Natuurlijk kunnen stemcomputers veel tijd besparen, want voor het handmatig tellen heb je veel vrijwilligers nodig. Die manier van tellen is volledig gestoeld op het vierogenprincipe. Hoe meer ogen aanwezig, hoe minder kans op fouten en fraude.

Uiteindelijk leunt onze stemwijze ook op de perceptie dat je misschien wel kunt zeggen dat je een niet-te-hacken ICT-systeem hebt, maar er hoeft maar één persoon iets anders te beweren en de telling wordt niet meer geaccepteerd. De beeldvorming is bij verkiezingen erg belangrijk, zoals we ook in Amerika hebben gezien.

Vrijwilligers brengen bovendien een zekere mate van maatschappelijke betrokkenheid met zich mee. Het zijn vaak de mensen uit de gemeente zelf, waardoor het toch een feestje van de gemeente en haar inwoners wordt en niet landelijk of regionaal. Het mag dan misschien mensenwerk zijn en veel tijd kosten, maar het heeft dus ook zeker zijn voordelen. Eigenlijk vind ik dus ook dat je hoe dan ook met vrijwilligers moet blijven werken. Zo behoud je het persoonlijke aspect en betrokkenheid vanuit de lokale bevolking.

En voor wat betreft onze software: die zullen we natuurlijk blijven ontwikkelen en zo perfect mogelijk maken. Zoals ik al zei, dienen we allemaal hetzelfde belang: gestroomlijnde verkiezingen. Door het hele jaar te sleutelen aan onze applicatie, ieder jaar opnieuw, zonder afgeleid te worden door andere zaken, kunnen we dat realiseren.”

Ook verkiezingen gestroomlijnd realiseren?

Met de applicatie Procura Verkiezingen en een consult van Maarten ben je binnen een dag op weg. Vraag vrijblijvend advies aan.

Maarten van der Veer

Als Product Owner en Consultant is Maarten van der Veer helemaal thuis in de software van Procura Verkiezingen. En die kennis deelt hij graag.
Hiermee helpt hij gemeenten hun uitdagingen rondom verkiezingen overwinnen met de functionaliteiten binnen de applicatie. Zijn de verkiezingen voorbij, dan werkt hij samen met de developers aan de software om deze nóg beter te maken. Zo verloopt iedere verkiezing gestroomlijnd.

Bekijk ook eens..