Top
 

Gemeente Delfzijl

Gemeente Delfzijl

Vol vertrouwen verkiezingen voor herindeling tegemoet

Met ingang van 1 januari 2021 gaan de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum samen verder als één nieuwe gemeente onder de naam Eemsdelta. Procura nam, als de IT-partner waarmee de drie samenwerken, veel werk uit handen in de voorbereiding voor de herindeling. Eemsdelta is nu klaar voor de verkiezingen voor de herindeling die in het najaar van 2020 plaatsvinden.

“Omdat Delfzijl de grootste van de drie is, organiseren wij de herindelingsverkiezingen. We volgen daarbij de wet Arhi die voorziet in de algemene regels bij een herindeling en worden ondersteund door Procura”, vertelt Wilhelm de Vries, senior medewerker Burgerzaken.

Begin 2020 heeft Procura de omgevingen van Procura Verkiezingen van de drie afzonderlijke gemeenten samengevoegd tot één omgeving: Eemsdelta. Dat gebeurde na de verkiezingen in mei 2019 voor het Europees Parlement. De data, zoals de gegevens van de stembureauleden, waren toen helemaal up-to-date en dus een ideaal moment voor samenvoeging.

Achter de schermen

De Vries: “De transitie verliep geruisloos. Het hele proces vond volledig achter de schermen plaats. Wij hoefden dus nergens actie op te ondernemen en ondervonden er ook geen hinder van. Nu staan alle data correct in de applicatie en gaan wij met een gerust gevoel de herindelingsverkiezingen tegemoet.”

Omdat de drie gemeenten ook vóór de herindeling met de applicatie werkten, kunnen zij direct aan de slag in de nieuwe omgeving. Er is geen aanvullende training nodig. En mochten er toch vragen zijn, dan staan consultants van Procura direct klaar.

Waardevol

“Ik ben al 44 jaar bij Burgerzaken actief en heb een zeer goede werkrelatie met Procura. Wat ik in het bijzonder waardeer, is dat ze altijd proactief zijn en met ons meedenken. Zo werden we er onlangs nog op geattendeerd dat PostNL geen ongeadresseerde post meer gaat bezorgen. Dat zou ook gelden voor de ongeadresseerde kandidatenlijsten die naar inwoners worden verstuurd. Gelukkig is Procura hierover in gesprek met het ministerie en met PostNL. Als gemeente worden we daar via een nieuwsbrief op geattendeerd, maar ook persoonlijk via onze contactpersoon. We zijn dit jaar immers de enige gemeente die verkiezingen organiseert en voor ons is het dus extra belangrijk. Sowieso zullen we dan onder een vergrootglas liggen, omdat we verkiezingen houden in ‘coronatijd’ en daarbij de maatregelen van het RIVM in acht nemen.

Het overzetten van de data verliep geruisloos. De nieuwe gemeente kan direct in de nieuwe omgeving aan de slag

Wilhelm de Vries,
senior medewerker Burgerzaken, gemeente Delfzijl

Groot vertrouwen

Een ander pluspunt van Procura is de prijs-kwaliteitverhouding. Ze leveren prestaties tegen acceptabele tarieven. Bovendien worden bestellingen van drukwerk en verkiezingsmaterialen altijd snel geleverd. En mocht dat een keer niet lukken, dan wordt dat tijdig aangegeven. Samenvattend kan ik zeggen dat er veel vertrouwen is in Procura en dat is immers basis van samenwerking.”

Provincie:
Groningen

Aantal inwoners gemeente Delfzijl:
Delfzijl: 24.678
(Bron: Delfzijl.nl)