Top
 

Advies op maat voor zeer kleine gemeente

Advies op maat voor zeer kleine gemeente

De gemeente Rozendaal is naar aantal inwoners de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. Alleen Vlieland en Schiermonnikoog tellen kleinere populaties. Geen wonder dus dat de ruim 1.200 kiesgerechtigde Rozendalers maar één locatie nodig hebben om hun stem uit te brengen.

Hoewel bepaalde aspecten van de inrichting van stemlokalen wettelijk zijn vastgelegd, heeft de gemeente Rozendaal de vrijheid om ‘een informele touch’ aan haar enige stembureau te geven, zegt Soo Na Poiesz, projectleider/medewerker Bureau Verkiezingen van Rozendaal. “We luisteren goed naar onze inwoners, dus hangen we bijvoorbeeld het stembureau niet helemaal vol met posters. Dat geldt ook voor kandidatenlijsten. ‘Eentje is genoeg’, zeggen ze hier. We overladen de stemgerechtigden dus niet met van alles en nog wat.” De materialen voor in en rond het stemlokaal komen van Procura.

“Procura houdt rekening met de wensen van een kleine gemeente, voelt die goed aan en denkt proactief mee.“

Soo Na Poiesz,
projectleider/medewerker Bureau Verkiezingen van Rozendaal

Overzicht door vlotte hulp

Soo Na Poiesz werkte bij de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen van maart 2019 voor het eerst samen met Procura. En dat beviel haar goed. “Doordat het mijn eerste ervaring met het pakket Procura Verkiezingen was, had ik natuurlijk vragen. Bijvoorbeeld over het Ledenportaal. Die heb ik dan ook allemaal gesteld. Het fijne van de helpdesk is dat ze altijd heel vlot reageren, of je telefonisch je vraag stelt of per mail. Via de mail heb je bijvoorbeeld binnen een half uur antwoord. En die zijn altijd helder en concreet. Mede daardoor behield ik het overzicht in mijn werk.”

Relaxte adviesgesprekken

Rozendaal maakt gebruik van het hele pakket Procura Verkiezingen, met uitzondering van de Procura MijnStembureau app. Dus alle stembescheiden, zoals biljetten, posters, modellen, et cetera plus het Ledenportaal. Daarin laat Rozendaal zich ook adviseren door Procura. “Een accountmanager komt langs en kijkt wat we nodig hebben én wat we willen hebben. Dat zijn goede gesprekken waarin Procura zich niet opdringt. Het zijn geen opdringerige verkooppraatjes.”

Over de kwaliteit van de fysieke verkiezingsmaterialen is Soo Na goed te spreken, net als over het gemak waarmee het Ledenportaal kan worden gebruikt. “Ik had er nog niet eerder mee gewerkt, maar het is zo ingericht dat je er ook als leek snel mee uit de voeten kunt.”

Kortom, Procura kent de wensen van een kleine gemeente als Rozendaal ondertussen goed, merkt Soo Na. En weet daardoor dat Rozendaal niet zit te wachten op een stembureau met allerlei toeters en bellen. “Procura houdt rekening met onze wensen, voelt dat goed aan en denkt proactief mee.”

Provincie:
Gelderland

Aantal inwoners gemeente Rozendaal:
1.655 (1 februari 2019). Bron: CBS.