Top
 

Succesvolle deelname aan VNG Fieldlab Common Ground

Succesvolle deelname aan VNG Fieldlab Common Ground

Afgelopen september was het derde Common Ground Fieldlab van VNG Realisatie. Ook Procura is onderdeel van deze Fieldlabs. Doel: het versnellen van vernieuwing in de gemeentelijke dienstverlening.

Common Ground is ontstaan uit de behoefte van gemeenten voor een nieuwe, moderne, gezamenlijke informatievoorziening voor het uitwisselen van gegevens. Er worden allerlei ideeën en concepten voor toepassingen ontwikkeld en samenwerkingen opgezet. Daarvoor organiseren zij bijeenkomsten, waaronder de FieldLabs. Verschillende partijen komen bij elkaar: gemeenten, marktpartijen, uitvoeringsinstellingen, software developers, designers en bestuurders. Samen werken ze – gedurende meerdere dagen – aan innovatieve concepten voor gemeentelijke dienstverlening. Procura deed met twee developers mee aan de ‘challenges’ Trouwen en Verhuizen.

Trouwen

Het gaat hier om een concept voor een tool die het online plannen van een huwelijk eenvoudiger maakt voor toekomstige bruidsparen. Voor gemeenten levert het een tijdbesparing op, omdat de bruidsparen een groot deel van het proces digitaal kunnen afhandelen. Omdat inwoners momenteel niet alle informatie vinden die ze zoeken, wordt er veel naar de gemeente gebeld. Het inplannen van verzoeken gebeurt vervolgens veelal handmatig. Dat is een hoop gepuzzel, kost tijd én is foutgevoelig. Door dit digitaal te laten verlopen, kunnen inwoners dit zelf afhandelen en dat werkt voor gemeenten een stuk efficiënter.

Verhuizen

Voor het onderdeel verhuizen is ook een idee uitgewerkt. Net als het online inplannen van huwelijken kosten ook adreswijzigingen de gemeente veel tijd. Het zou sneller en eenvoudiger zijn als inwoners hun adreswijzigingen online door kunnen geven, waar en wanneer zij willen. Hierbij kunnen ze zelf aangeven welke personen vanaf welke datum meeverhuizen. De stappen in dit online proces moeten helder en overzichtelijk zijn. Bovendien moet een inwoner kunnen inzien wat de status is van de aanvraag.

De toekomst

We hebben de verschillende technieken die Common Ground aanbiedt, succesvol toegepast. Het was heel positief om met deze nieuwe technieken te werken. We zien namelijk voor Procura Verkiezingen en Procura Burgerzaken in de toekomst veel mogelijkheden om deze techniek ook in de praktijk toe te passen. Voor nu is het op naar het volgende Fieldlab!

Meer weten?

Vindt u het interessant om meer te weten over Common Ground, de uitgevoerde challenges of de techniek erachter? Neem dan contact op met Sander de Graaf: sander.de.graaf@procura.nl.

Delen